Local view for "https://pressingmatter.nl/Bronbeek/8483/biography"
Predicate | Value (sorted: none) |
---|---|
rdf:type | |
ns1:P190_has_symbolic_content |
"Sultan Soemenep Pakoe Nata Ningarat (1781-1854)
Deze sultan (overigens een titel die hij eerst in 1830 kreeg) werd geboren in 1781. Samen met zijn vader nam hij in 1811 deel aan de verdediging van Soerabaija tegen de Engelsen.
In 1815 [en niet 1812] volgde hij zijn vader op in het regentschap onder de titel van Panembahan Noto Koesomo.
Hij wordt in de bronnen geloofd om zijn trouw aan het Nederlandse Gouvernement, als ook om zijn belangstelling voor land en volk en zijn geleerdheid. Veel informatie over hem is te vinden in het reisverhaal van Van Hoëvell "Reis over Java, Madura en Bali in het midden van 1847" (Amsterdam, 1851). Van Hoëvell noemt hem een voortreffelijk vorst en roemt hem als mens en geleerde en eveneens in zijn hoedanigheid als regent en krijgsman.
Raffles had, bij zijn nasporingen naar Java's geschiedenis en oudheden veel aan deze vorst te danken. Hij vergezelde Raffles op zijn vele reizen over Java en werd door deze in zijn "History of Java" geprezen om zijn schat aan kennis. De zeer uitvoerige lijsten van Kawi, Javaanse, Madurese en Sumenapse woorden, de belangrijkste familiekronieken, de verklaringen der inscripties, de kenis van de "Brata-joeda", dit alles is vooral met zijn hulp tot stand gekomen. Als dank verzekerde Raffles zijn zoon van de opvolging (een beschikking die in 1820 door GG Van der Capellen werd bevestigd).
Kort na het weer in bezitnemen van de kolonie, was hij op 4 oktober 1817 met het gouvernement overeengekomen om een korps militairen ± 1000 man sterk, te leveren. Zelf nam hij deel aan de Boni-expedie (Celebes) in 1824 en in 1825 aan de strijd tegen Dipa Negara. Hij bleef verder hulp bieden in de oorlog tegen de Padri's op Sumatra's Westkust in 1835 en tijdens de expeditie op Bali van 1846.
Als regent stimuleerde hij de landbouw in zijn district door nieuwe waterleidingen te laten graven en sawah's aan te leggen, de handel door wegenaanleg en door de bouw van schepen.
Vijf jaar nadat de Panembahan in de oorlog tegen Boni goede diensten had bewezen en zijn hulp opnieuw had aangeboden in de strijd tegen Dipa Negara, beloonde de Nederlandse regering hem met de toekenning van de persoonlijke titel van sultan van Soemenep, onder de naam van Pakoe Nata ring Rat.
Hij overleed op 73-jarige leeftijd in 1854.
Het contact tussen kolonel G. Bakker en de sultan van Soemenep kan dus op vele momenten gelegd zijn: ofwel hebben zij elkaar leren kennen tijdens de veldtocht naar Boni of de gedurende de Java-oorlog, ofwel tijdens een bezoek aan de kraton van Bakker bij een inspectiereis in zijn functie als Inspecteur van de pradjoerits. Ook in zijn hoedanigheid als legercommandant kan Bakker de sultan van Soemenep bij diverse gelegenheden ontmoet hebben.
Geraadpleegde literatuur:
- Encyclopaedie van Nederlandsch-Indië / 2e druk onder redactie van J. Paulus e.a. (1917-1939)
- Naam- en ranglijst der officieren van het Koninklijk Leger der Nederlanden en van Nederlandsch-Indiën, verschillende jaargangen
- W.R. van Hoëvell, Reis over Java, Madura en Bali in het midden van 1847 (Amsterdam, 1851) 2e deel
[zie brief marthe aan KIT, dd 13 november 2007; brievenboek bibliotheek 883-2007]"^^xsd:string
|
ns1:P2_has_type |
All properties reside in the graph https://pressingmatter.nl/Bronbeek/Constituents.ttl.gz
The resource appears as object in one triple:
{ pm-bb:Constituents/8483, ns1:P67i_is_referred_to_by, pm-bb:8483/biography }
Context graph
The server does not have the graphviz program
dot
installed in PATH. See http://www.graphviz.org/ for details.