Local view for "https://pressingmatter.nl/Bronbeek/7484/biography"
Predicate | Value (sorted: default) |
---|---|
rdf:type | |
ns1:P190_has_symbolic_content |
"
Hendrikus Antonius Hulstkamp, geboren 1838 en overleden in 1894, is volgens de "Naam- en Ranglijst der Officieren van het Koninklijk Nederlandsche Leger en van het Koninklijke Nederlandsch Indische Leger" benoemd (en bevorderd) tot:
- 2e luitenant der infanterie (van het Nederlandse Leger!) op 22 december 1865;
- 1e luitenant op 11 januari 1868;
- kapitein op 20 februari 1883.
Hij werd in 1873 voor twee jaar gedetacheerd bij het leger in Indië en heeft aan de 2e expeditie naar Atjeh (1873-1874) deelgenomen.
In 1876 komt hij weer terug in Nederland en zal hier zijn militaire loopbaan vervolgen.
Aan onderscheidingen zijn hem toegekend: het Officierskruis met het cijfer XXV (verleend -in zijn geval- voor 25 jaar "eervolle langdurige werkelijke dienst als officier"), het Ereteken voor Belangrijke Krijgsbedrijven, de Atjeh medaille (uitgereikt voor deelname aan de Atjeh-expedities) en de Militaire Willemsorde (Ridder der 4e klasse). Deze laatste onderscheiding vormt meestal een handig uitgangspunt voor een literatuuronderzoek, zo ook hier:
In Köffler, De Militaire Willemsorde (zie voor een volledige titelopgave van dit boek en alle hierna geciteerde werken de bijgevoegde literatuurlijst) staat op p. 202 dat hem de M.W.O. is verleend bij K.B. van 6 october 1874, nr. 10 voor "Atjeh 1874" . In de Verzameling van dagorders wordt hetzelfde gegeven vermeld in de Dagorder van 1875, nr. 4. Deze is in kopie bijgevoegd.
Kielstra vermeldt in zijn werk over de Atjeh-oorlog dat H.A. Hulstkamp gewond is geraakt bij de bestorming van de missigit (moskee) in Koeta Radja op 6 januari 1874 (deel I, p. 280). Bij deze gelegenheid sneuvelden aan de zijde der koloniale troepen 14 man en raakten 11 officieren en 197 minderen gewond.
Ook in het boek van G. Kepper staat luitenant Hulstkamp genoemd, en wel bij de "Opgave van officieren van het het Nederlandsche Leger, die voor den tijd van twee jaren naar Indië gedetacheerd zijn geworden" (bijlage 2, op blz. 249) , in de "Nominatieve staat van de Europeesche officieren, onderofficieren en soldaten, die gedurende de tweede expeditie tegen Atchin gesneuveld, gewond of overleden zijn" ( bijlage VI, op p. 253) en in de tekst zelf bij de beschrijving van de gekwetsten na afloop van de bovenvermelde inname (zie p. 173). Hierbij staat verder aangegeven dat hij tot het 3e bataljon heeft behoord.
Het meest gedetailleerde relaas treffen we aan in Booms, "Neerlands krijgsroem in Insulinde", waarbij ook de aard van zijn verwonding uit de doeken wordt gedaan (zie p. 331). Bijgaand gelieve u ook deze bladzijden in kopie aan te treffen.
Hij moet geheel hersteld zijn, want in 1876 treffen we hem weer aan bij het leger in Nederland, waar hij tot zijn dood in 1894 zou dienen.
Helaas heb ik geen foto van hem kunnen vinden; hij staat niet in het album gewijd aan de dragers M.W.O. van Van Schendel. U zou voor een afbeelding misschien het beste terecht kunnen bij het Iconografisch Bureau in Den Haag (naast het Nationaal Archief).
Voor meer informatie kunt u het Nationaal Archief raadplegen, waar zich der stamboeken der militairen bevinden. Voor uw onderzoek moet u dus vanwege zijn detachement zowel die van het leger in Nederland als die van het leger in Oost-Indië inzien. Een brochure van genoemde instelling met het adres en met de inventarisnummers der voornaamste toegangen is bijgesloten.
Ik hoop hiermee enigszins aan uw verzoek te hebben voldaan, en ik wens u veel succes met uw verdere onderzoek.
[uit brief marthe gestuurd naar verwant zie bibliotheek "Uitgaande brieven 2006", brief dd 8/12/2006
"^^xsd:string
|
ns1:P2_has_type |
All properties reside in the graph https://pressingmatter.nl/Bronbeek/Constituents.ttl.gz
The resource appears as object in one triple:
{ pm-bb:Constituents/7484, ns1:P67i_is_referred_to_by, pm-bb:7484/biography }
Context graph
The server does not have the graphviz program
dot
installed in PATH. See http://www.graphviz.org/ for details.