Local view for "https://pressingmatter.nl/Bronbeek/14561/biography"
Predicate | Value (sorted: default) |
---|---|
rdf:type | |
ns1:P190_has_symbolic_content |
"Oorlogsvrijwilliger. Grootvader van Jos Greven.
In Nederlands Indie met 8-RI
J. van Woudenberg I-8 R.I. Veluwe Bataljon (geb. 18-11-1923 Leusden - overl. 1-12-1989 Enschede)
Jos Greven(kleinzoon):
"Hieronder beschrijf ik kort de levensloop van mijn opa Jacob (Job/Jaap) van Woudenberg. Mijn opa overleed al in 1989 aan longkanker. Ik was toen 9 jaar oud. Ik herinner me mijn opa nog wel, maar heb gezien mijn leeftijd nooit gesprekken met hem kunnen voeren over zijn leven en werk. De meeste informatie weet ik dan ook van mijn oma (Janny van Woudenberg – Visser geb. Wanneperveen 1925 overl. Enschede 2015) met wie mijn opa in 1950 trouwde. Eén van de (2) dochters is mijn moeder. Ook van haar weet ik enkele dingen over mijn opa. Verder kon ik e.e.a. herleiden uit papieren en dagboeken van mijn opa.
Mijn opa Jacob (Job) van Woudenberg werd geboren in 1923 in een groot christelijk boerengezin. Hij groeide op op de familieboerderij Romselaar in Leusden/Scherpenzeel. Hij ging naar de lagere landbouwschool in Woudenberg, maar koos uiteindelijk als enige zoon voor een carrière buiten het boerenbedrijf (naast één broer die in 1949 naar Amerika vertrok). Tijdens de 2e wereldoorlog werden er naar verluid op de boerderij onderduikers ondergebracht. Mijn opa was actief bij het verzet en later lid van de B.S. (Binnenlandse Strijdkrachten). Na de tweede wereldoorlog werd hij OVW-er en kwam terecht in de Jan van Schaffelaer kazerne in Ermelo. Hij werd ondergebracht bij de het Veluwe Bataljon (I-8 R.I. U-brigade). Op 15 oktober 1945 vertrok hij naar Nederlands Indië met het schip de Nieuw Amsterdam. Daar was hij achtereenvolgens gelegerd in o.a. Malakka, Tandjong Priok/Batavia, Tangerang en Padang. Op 19 mei 1948 keerde hij na 2,5 jaar weer terug in Nederland. Terug in Nederland ging hij met ontslag als OVW-er.
Van 1949 tot 1955 werkte hij bij de Rijkspolitie. Eerst in Mijdrecht (opleiding?) en daarna in Doorn. Ondertussen had hij mijn oma leren kennen (in Barneveld, mijn oma werkte in de verpleging daar) en ze gingen na hun huwelijk in 1950 samen wonen in de oranjerie van Kasteel Huize Doorn, het woonadres van de in 1941 overleden Duitse keizer Wilhelm in ballingschap. Het idee was dat er dan ook toezicht was op het kasteel en alle bezittingen daar. Mijn opa sliep vaak in de toren van het kasteel. In het poortgebouw van Huize Doorn woonde Sigurd von Ilsemann, adjudant van keizer Wilhelm en zijn zoon Rudi von Ilsemann. Mijn opa had vriendschappelijk contact met deze zoon en was er waarschijnlijk ook bij toen Sigurd in 1952 zelfmoord pleegde in het poortgebouw. Later woonden mijn opa en oma nog een tijdje naast het toenmalige politiebureau aan de Dorpsstraat in Doorn. Hier werd ook mijn moeder geboren. In 1953 werd mij opa ingezet voor de hulp na de watersnoodramp. Hiervan heb ik nog een oorkonde.
Zijn militaire carrière, tijdens en na zijn dienst bij de Rijkspolitie, is mij niet helemaal duidelijk. Of hij helemaal weg is geweest en of zijn tijd bij de Rijkspolitie verband hield met zijn latere werk bij de inlichtingendienst weet ik niet. Wel weet ik dat hij na zijn politietijd naar de school voor de militaire inlichtingendienst in Harderwijk ging. Verder kreeg hij het aanbod om Enschede te gaan werken op vliegbasis Twenthe. Op enig moment verhuisde het hele gezin van Doorn naar Enschede.
Vervolgens werkte mijn opa de rest van zijn loopbaan bij Defensie bij de inlichtingendienst/contra-inlichtingen. Ik heb zowel papieren van hem van de Landmacht als van de Luchtmacht. Hij werkte op vliegbasis Twenthe, maar ook in Zwolle (groep Overijssel, ploeg Zwolle, mogelijk bij de Marechaussee brigade?). Tussendoor heeft hij volgens mijn moeder ooit het aanbod gehad om met het gezin naar Suriname te gaan, maar dit uiteindelijk niet gedaan. In 1978 ging hij met pensioen bij Defensie. Wel hield hij contact en hij heeft mij als klein kind wel eens meegenomen naar de vliegbasis. Verder ging hij ook naar de reünies van het Veluwe bataljon, in ieder geval tot en met 1985.
In Nederlands Indië was hij soldaat, tijdelijk korporaal en tijdelijk sergeant. Later was hij Sergeant en Sergeant-majoor.
Over zijn militaire loopbaan vertelde mijn opa niet veel. Van zijn tijd in Nederlands Indië hield hij echter wel een dagboek bij. Ook zijn er foto’s uit deze periode. Verder heb ik uit deze periode een aantal medailles van sport/atletiekwedstrijden (dit zette hij voort bij de Rijkspolitie, waar veel medailles van zijn) en wat voorwerpen zoals een kris en een zwaard.
Alle spullen over zijn tijd in Nederlands Indië draag ik, met goedkeuring van mijn moeder, graag over aan Museum Bronbeek. Hieronder heb ik daarnaast een aantal foto’s van mijn opa J. van Woudenberg geplakt, zodat hij herkenbaar is op de andere foto’s die ik overdraag:""^^xsd:string
|
ns1:P2_has_type |
All properties reside in the graph https://pressingmatter.nl/Bronbeek/Constituents.ttl.gz
The resource appears as object in one triple:
{ pm-bb:Constituents/14561, ns1:P67i_is_referred_to_by, pm-bb:14561/biography }
Context graph
The server does not have the graphviz program
dot
installed in PATH. See http://www.graphviz.org/ for details.